Η υποστήριξη και η ανάπτυξη της νέας γενιάς και της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελούν βασικούς άξονες των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κρίσης και των προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΠΕ συνεχίζει να στηρίζει φοιτητές και απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα τους εφοδιάσουν με σύγχρονες και απαραίτητες για την Ψηφιακή εποχή γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες.
Η Εφαρμογή
Καθώς η ανάπτυξη συνδέεται με τη γνώση, η ΕΛΠΕ επέλεξε να προσφέρει σε φοιτητές και αποφοίτους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Preparing Talent for the Digital Era», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την παρακάτω θεματολογία και κατά τις εξής ημερομηνίες:
• Δευτέρα 17 Ιουλίου: Κατανοώντας την Ψηφιακή Επανάσταση και το Disruptive Innovation
• Τετάρτη 19 Ιουλίου: Αναπτύσσοντας εφαρμογές σε ένα Agile περιβάλλον
• Παρασκευή 21 Ιουλίου: Μεγιστοποιώντας την εμπειρία των χρηστών στις σύγχρονες εφαρμογές
• Δευτέρα 24 Ιουλίου: HTML5 / CSS3 - Δομώντας και αναπτύσσοντας Web εφαρμογές
• Τετάρτη 26 Ιουλίου: Javascript - Αναπτύσσοντας reactive εφαρμογές
• Παρασκευή 28 Ιουλίου: Το αλφάβητο των τεχνολογιών του διαδικτύου - Μαθαίνοντας να μαθαίνουμε
Oι παραπάνω διαλέξεις θα είναι 4ωρης διάρκειας και θα διεξαχθούν το απόγευμα (16.00 - 20.00).
Τόπος διεξαγωγής: Στις εγκαταστάσεις του ALBA ή των Agile Actors.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά διάλεξη: 40
Ο Στόχος
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού, καθώς και τις βασικές αρχές σχεδιασμού σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών, οι οποίες θα τους συνοδεύσουν στην επαγγελματική τους πορεία, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και το επάγγελμα που θα επιλέξουν στο μέλλον.
Αναλυτική παρουσίαση των εκπαιδευτικών ενοτήτων
1. Κατανοώντας την Ψηφιακή Επανάσταση και το Disruptive Innovation,
(Δρ Νίκος Μυλωνόπουλος, Associate Professor of MIS, ALBA)
Η ενότητα αυτή θα εστιάσει στις έννοιες, τις δυναμικές, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και του disruptive innovation και θα προσφέρει απαντήσεις κι ερεθίσματα σχετικά με τα εξής ερωτήματα:
• Τι αποκαλούμε Disruptive Innovation;
• Πώς θα επηρεάσει η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη το μέλλον;
• Ποια είναι τα νέα μοντέλα που θα επικρατήσουν στην ψηφιακή οικονομία;
• Πώς επηρεάζει το disruptive innovation την κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις;
2. Αναπτύσσοντας εφαρμογές σε ένα Agile περιβάλλον, (Agile Actors)
Το παραδοσιακό Waterfall μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκές στην ανάπτυξη σύγχρονων εφαρμογών και νέων προϊόντων. Οι μεγάλες περίοδοι ανάλυσης και ανάπτυξης σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα οδηγούν σε καθυστερήσεις και ανεπιτυχή προϊόντα. Σε τέτοια περιβάλλοντα απαιτείται η χρήση Agile μεθοδολογιών ανάπτυξης όπου σύντομοι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι ανάπτυξης (sprints) επιτρέπουν το σταδιακό χτίσιμο εφαρμογών που ακολουθούν τις ανάγκες τις αγοράς. Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά κάποιων Agile μεθοδολογιών, θα μάθουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται αλλά και ποιες είναι οι συχνότερες παρανοήσεις και τα προβλήματα όσων τις χρησιμοποιούν.
3. Μεγιστοποιώντας την εμπειρία των χρηστών στις σύγχρονες εφαρμογές, (Agile Actors)
Ο όρος User Experience (UX) αναφέρεται στη συλλογική εμπειρία που έχει ο χρήστης με ένα προϊόν ή υπηρεσία. Η αλληλεπίδραση του χρήστη με το τελικό προϊόν ή την υπηρεσία είναι καθοριστική στο να εκπληρωθεί ο βασικός του στόχος που δεν είναι άλλος από το να το αγαπήσουν οι τελικοί χρήστες. Η βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη με ένα προϊόν ή υπηρεσία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στις σύγχρονες εφαρμογές. Στο σεμινάριο αυτό θα κατανοήσουμε πως οι χρήστες βιώνουν και αλληλοεπιδρούν με τις εφαρμογές, ποια είναι τα best practices και πως χτίζουμε εφαρμογές που επιτυγχάνουν το σκοπό τους.
4. HTML5 / CSS3 - Δομώντας και αναπτύσσοντας Web εφαρμογές, (Agile Actors)
Οι HTML και CSS είναι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Δομώντας και σχεδιάζοντάς τες σωστά βελτιώνουμε τη συνολική εμπειρία των χρηστών δημιουργώντας ένα καλαίσθητο και εύχρηστο αποτέλεσμα. Το σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε τις τεχνολογίες αυτές και θα χρησιμοποιήσουμε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους (HTML5/CSS3) για να κατασκευάσουμε το πρώτο μας responsive website.
5. Javascript - Αναπτύσσοντας reactive εφαρμογές, (Agile Actors)
Η Javascript είναι μια δυνατή και δημοφιλής γλώσσα, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία web εφαρμογών, που αλληλoεπιδρούν με το χρήστη. Η καλή χρήση της είναι απαραίτητη για κάθε επαγγελματία λογισμικού. Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε τη γλώσσα, τα δυνατά της σημεία και θα δούμε στην πράξη πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτίσουμε reactive εφαρμογές.
6. Το αλφάβητο των τεχνολογιών του διαδικτύου- Μαθαίνοντας να μαθαίνουμε, (Agile Actors)
Για την ανάπτυξη μοντέρνων εφαρμογών δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα και πιο ισχυρά εργαλεία. Η χρησιμοποίηση γλωσσών προγραμματισμού όπως οι Java, C#, PHP, Javascript και Python αλλά και framework όπως τα Spring, Angular, React και Django κάνουν την ανάπτυξη εφαρμογών πιο ενδιαφέρουσα και προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες. Επίσης, Agile μεθοδολογίες όπως το Scrum και έννοιες όπως το Versioning Control, Continuous Deployment έρχονται για να μας βοηθήσουν. Όλοι αυτές οι νέες τεχνολογίες όμως συχνά μπερδεύουν και αποθαρρύνουν τους νέους επαγγελματίες της Πληροφορικής. Στο σεμινάριο αυτό θα μάθουμε τι σημαίνουν όλες αυτές οι τεχνολογίες και πως θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές τους στο έπακρο. Επίσης, θα αντιληφθούμε πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία και πόση σημασία έχει να μάθουμε να μαθαίνουμε.
Η Παρακολούθηση
Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το σύνολο των διαλέξεων θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το ALBA Graduate Business School και την εταιρία Learning Actors.
Ενημερωθείτε έγκαιρα και δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 στα τηλέφωνα 2106302892, 2106302860, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα και αποστείλτε την στο email [email protected]. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.