Το 6ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης με θέμα «Ριζικές Αλλαγές στην Εταιρική Διακυβέρνηση και στη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση» και χορηγό την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, την Πέμπτη 25 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας.
Ο ρόλος και η συμβολή των μελών του Δ.Σ. στην ποιότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης συζητήθηκαν στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, με συντονιστές τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών & Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνο Παπακωστόπουλο, Managing Partner - Δικηγορική Εταιρεία Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες.
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε την ανάγκη για ουσιαστική εφαρμογή των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Όπως είπε, πρέπει να αποτελεί ένα «πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης και ένα από τα κριτήρια για τη λήψη αποφάσεων σε καθημερινή βάση, τη διαχείριση κινδύνων, την αποφυγή ή διαχείριση σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων μερών (stakeholders), την οργάνωση και στελέχωση της εταιρείας και τελικά την πετυχημένη και διαχρονική λειτουργία της επιχείρησης.» Ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι βασικός φορέας της σωστής εφαρμογής των αρχών αυτών είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε εταιρίας, η διαδικασία μέσα από την οποία επιλέγεται, ο τρόπος που λειτουργεί και ο τρόπος με τον οποίο αμείβεται.
Την ενότητα με θέμα «Η Ευθύνη των Διοικούντων την Ανώνυμη εταιρεία – Ο ρόλος των Επιτροπών του Δ.Σ.» συντόνισαν ο κ. Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ο κ. Παναγιώτης Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
O κ. Ιωάννης Αψούρης υπογράμμισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έχει το τεκμήριο αρμοδιότητας στην Ανώνυμη Εταιρεία. Όπως ανέφερε, «αποτελεί κάκιστη και εσφαλμένη πρακτική Εταιρικής Διακυβέρνησης, το ότι σε αρκετές Α.Ε., τα Δ.Σ. άγουν θέματα προς λήψη αποφάσεως ενώπιον των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων τους». Ο κ. Αψούρης παρατήρησε ότι η εναγώνια αναζήτηση είσπραξης φόρων από το Δημόσιο έχει οδηγήσει σε υπέρμετρη διόγκωση της ευθύνης ποινικής και διοικητικο-κατασταλτικής των διοικούντων την Α.Ε. για τις φορολογικές υποχρεώσεις του νομικού προσώπου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το φαινόμενο αυτό, εκτός από τα δικαιοπολιτικά ζητήματα και τα προβλήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέτει, οδηγεί σε δυσλειτουργία του θεσμού των εταιρειών και αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την επιχειρηματικότητα».