Ο κ. Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ & Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιρειών και η κα Αλεξία Τροκούδη, Διευθύντρια Νομικού Κλάδου Συμμετοχών και Ενεργειακής Ρύθμισης Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας, συμμετείχαν στο 2ο Συνέδριο Δικαίου της Ενέργειας, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2022.
Ο κ. Αψούρης υπήρξε συντονιστής της 1ης Ενότητας του Συνεδρίου σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου σε επίπεδο τόσο εθνικό όσο και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών του κλάδου, συγκαταλέγεται και η κα Τροκούδη, η παρουσίαση της οποίας εστίασε στο νέο σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης για το κλίμα και τις αντιδράσεις του κλάδου της ενέργειας, κατά τη δημόσια διαβούλευση.
«Οι φιλόδοξοι Ευρωπαϊκοί στόχοι που σηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά και τη δέσμη μέτρων «Προσαρμογής στο στόχο του 55%», και αφορούν στην ταχεία απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, βρίσκουν ανταπόκριση στην ακόμη πιο τολμηρή στοχοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας. Ο σχεδιασμός όμως αυτός επηρεάζεται άμεσα από την «τέλεια καταιγίδα» της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία που επισκιάζει τα πάντα με την τραγικότητά της. Αρμοδιότεροι εμού έχουν αναφερθεί στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών, την ανθρωπιστική κρίση, τις προσφυγικές ροές και την καταστροφή ζωτικών υποδομών. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι όμως και οι συνέπειες στην ενεργειακή αγορά. Κατά τη γνώμη μου η κρίση θα οδηγήσει στην περαιτέρω διαφοροποίηση του Ευρωπαϊκού ενεργειακού μίγματος και δεν θα επιβραδύνει, ενδεχομένως μάλιστα να επιταχύνει, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο κ. Αψούρης.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της, η κα Τροκούδη ανέφερε σχετικά: «Tο σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ για τον Κλιματικό Νόμο είναι πολύ πρωτοποριακό αφού προχωρά περαιτέρω και από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Δέσμης “Fit for 55” αναφορικά με την απεξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα. Είναι σκόπιμο όμως να εισακουστούν οι «φωνές τις αγοράς» όπως αποτυπώθηκαν στη δημόσια διαβούλευση που έλαβε χώρα (βλ. ΣΕΕΠΕ, ΣΕΦ κλπ) αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός καλείται να μειώσει την εξάρτησή της σε ρωσικό φυσικό αέριο, και αφετέρου να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο. Περαιτέρω, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ορθό η ελληνική έννομη τάξη να απαγορεύσει με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα οχήματα και στους λέβητες τόσο πρόωρα.»
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη και το επιστημονικό περιοδικό «Περιβάλλον και Δίκαιο», σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia.
Η εκδήλωση τέλεσε υπό την Επιστημονική Επιμέλεια και αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας και ετέθη υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και της European Federation of Energy Law Associations (EFELA).